Wyciskarki do soków: kiedy warto zapłacić więcej?

Trudno o lepszy, bardziej świeży i aromatyczny sok niż ten, który został wyciśnięty przez nas samodzielnie. Aby przyrządzić smaczny sok szybko i z zachowaniem wszystkich cennych wartości odżywczych, postawić należy na dobrej jakości sokowirówkę.

Jakie urządzenia tego rodzaju uznawane są za najlepsze?

Przede wszystkim trzeba podkreślić, że sokowirówka i wyciskarka do soków to całkowicie różne urządzenia, z pomocą których sok przygotowywany jest na odmiennych zasadach. W przypadku sokowirówki owoce i warzywa są cięte na drobne kawałki. Działają szybko, ale krótki czas pracy ma swoją cenę. Jest to między innymi wysoka cena urządzenia, a także fakt, że owoce są szatkowane. W efekcie sok pozbawiony zostaje wielu cennych składników odżywczych. W przypadku wyciskarki owoce i warzywa są miażdżone i tłoczone. Dzięki temu uzyskany sok jest pełnowartościowy. Przygotowanie soku trwa dłużej, ale nie zostaje on pozbawiony cennych wartości odżywczych. Wyciskarki są mniej wytrzymałe od sokowirówek. Wynika to z odmiennego sposobu działania, a także naprawdę dużego obciążenia. Poniżej prezentujemy wyciskarki, które bez wątpienia zasługują na uwagę.

Green Star Elite Ta wyciskarka kosztuje nieco ponad 2300 złotych. Pozyskuje ona sok w trzech etapach. Owoce lub warzywa są najpierw rozdrabniane, miksowane, a następnie zgniatane. Dzięki temu membrany komórkowe są otwierane delikatnie, a sok wydobywany jest bez utraty cennych składników odżywczych.

Hurom HG 2G To także wyciskarka wolnoobrotowa. Jest niezwykle łatwa w utrzymaniu w czystości. Wykonana jest z niezwykle trwałej stali nierdzewnej. Wyposażona jest w zabezpieczenie, które chroni przed uruchomieniem jest wówczas, gdy została niewłaściwie włączona. Posiada także zabezpieczenie przed przegrzaniem. Pracuje wyjątkowo cicho. Angel Za wyciskarkę Angel można zapłacić nawet przeszło 5000 złotych. Są to jednak wyciskarki z najwyższej półki, jeśli chodzi o jakość. To jedne z najbardziej wydajnych wyciskarek. Pozwolą na przygotowanie soku zarówno z twardych owoców i warzyw, jak i ziół.

Story Page