PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI - w czym trzymać jedzenie, aby długo zachowało świeżość

W dobie sklepów spożywczych praktycznie na każdej ulicy możemy sobie kupić coś do jedzenia i dlatego robienie zapasów jedzenia nie ma już większego sensu. Jeśli jednak takie nadwyżki będą się pojawiać to będzie trzeba je jakoś spakować. Odpowiedni sposób przechowywania jest ważny, ponieważ sprawi, że jedzenie nie będzie tracić swojego smaku. Nie będzie pleśnieć ani nie będzie się także psuć. Większość klientów nie zwraca uwagi na to jaka jest data przydatności do spożycia. Jest to duży błąd. Wydaje się nam bardzo często, że skoro jedzenie będzie w lodówce to będzie tam całkowicie bezpieczne.

Tymczasem trzymanie żywności w jednorazowych torebkach foliowych czy też samych pojemnikach to nasz grzech, który często będziemy popełniać. Nie sprzyja to również jakości tego jedzenia, które będziemy przechowywać. Co gorsza może to także wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie. efekt jest również taki, że kawa jest bez zapachu, wędliny są oślizłe natomiast pleśniejące sery stają się twarde. Produkty w ten sposób tracą swój smak, ale również własne właściwości odżywcze. Źle przechowywana żywność będzie wysychać, może się psuć i dodatkowo nie będzie miała już takich wartości, na jakich nam będzie najbardziej zależeć. Jeśli ustawimy w lodówce niską temperaturę to będzie to próba ratowania sytuacji, ale zbyt dużo w ten sposób nie uda się osiągnąć. Największymi wrogami przechowywanej żywności jest: powietrze wysoka temperatura wilgoć

Co zatem ratuje sytuację?

Trzeba się pozbyć powietrza, w którym znajdują się oczywiście bakterie i pojawia się wilgoć, która będzie działać niekorzystnie na tą naszą przechowywaną żywność. Jeśli wprowadzimy je do odpowiednich pojemników i usuniemy przez działanie próżniowe to wszystko co nie będzie właściwe dla jedzenia to tak naprawdę uda się nam ochronić te nasze pokarmy przed zepsuciem. W ten sposób rzeczywiście będziemy mogli je dużo lepiej wykorzystać i dłużej będą one bardzo dobrze smakować, a to przecież taka kwestia, na której powinno nam obecnie najbardziej zależeć.

Story Page